Leuke, interessante, grappige en handige wetenswaardigheden en smakelijke oud hollandse recepten!


Fosco (1 Flesch) uit 'Het Nieuwe Kookboek 1923'
50 gr. cacaopoeder - 250 gr. suiker - ½ stokje vanille - ½ liter water.
Laat de vanille op een hoekje van het fornuis lang in het water trekken. Vermeng dan in een pannetje chocolade en suiker, meng dit aan met wat water. Voeg de rest van het water en de vanille toe en laat dit samen 20 minuten zachtjes koken. Neem daarna de vanille er uit. Giet de fosco in de schoongemaakte flesch. Verdun ze bij gebruik met ca. 2 deelen koude melk in bijv. de chocoladekan van de Gruyter-F 261 (winkelgroep Servies). Fosco kan niet veel langer dan 3 weken bewaard worden.


Mei 2012

van Dittum & Dattum staat vermeld in de Antiek & Brocante gids (bijlage) van magazine Brabeau!


April 2012 Nieuwe Unox soep commercial!

Voor het decor t.b.v. de opnames van de nieuwste Unox commercial heeft van Dittum & Dattum retro en vintage artikelen geleverd!


Haagse Bluf uit "Ik kan koken" (1951)

Nodig: 2 Eiwitten, 1 dl. bessen- of frambozensap, suiker naar smaak.
De eiwitten en de suiker een weinig uitkloppen. Het vruchtensap bij gedeelten toevoegen en het eiwit zeer stijf kloppen. Heerlijk als toetje, maar ook als garnering van vanillevla, roomvla e.d.


"Geeft aan uw kinders koek, maer houdt de panne vast." (Cats)

Te lezen in een scheurkalendertje op de datum 22 november 1943.


Wentelteefjes uit "Electro Kookboek" (1940)

Nodig: 8 à 10 Sneetjes oud brood zonder korst, 1 ei, 2½ dl. melk, 30 gr. suiker, boter, 1 theelepel fijne kaneel of ½ geraspte citroenschil.
Klop het ei met de suiker en de kaneel of citroenschil en roer er vervolgens de melk door. Laat het brood in de vloeistof weken tot al het vocht erin is opgenomen. Maak in een koekepan boter lichtbruin en bak de sneetjes aan beide kanten mooi bruin.
Bestrooi voor het opdienen met wat (poeder)suiker.


Raapstelen (keeltjes) uit "Electro Kookboek"(1940)

Nodig: 8 à 12 Bosjes raapstelen, 30 gram boter, 5 à 10 gr. maïzena,
½ eetlepel zout.
Maak de raapstelen schoon door de worteltjes te verwijderen. Snij ze in kleine reepjes, dan wassen en breng met het aanhangende water en zout aan de kook. Laat ze op getemperd vuur gedurende ½ à ¾ uur gaar koken, afhankelijk van de grofheid van de raapstelen. Giet de raapstelen af, maar houd een klein gedeelte van het vocht in de pan achter. Stoof de groente met de boter en bind het vocht met de maïzena, die met wat koud water is aangemengd.


Hangop uit "Prisma Kookboek" door Mia Snelder (1961).

Nodig: 3 Liter karnemelk.
Leg een dichtgeweven doek in een vergiet. Giet er de karnemelk in. Knoop de
4 punten bij elkaar en hang de doek aldus op. Laat de wei uitlekken,
waarbij het dikke deel, de hangop, in de doek achterblijft. Bevorder desverkiezend het uitlekken door tussentijds het dikke, uitgelekte deel uit de doek te scheppen.
Klop de hangop glad en eet met beschuit en bruine suiker of suiker en kaneel; ook met jam, limonadesiroop of vruchten.


Blikfabriek Bekkers
De nederlandse blikfabriek Wed. J. Bekkers is opgericht in Dordrecht in 1824.


Mayonnaise saus uit "Practische recepten voor de keuken" uitgegeven door Maggi ca. 1920

1 Eierdooier, wat zout, peper en mosterdpoeder, 1 theelepel Maggi's aroma, 1 eetlepel azijn, 2 à 2½ deciliter slaolie.
Klop in een diepe kom den eierdooier met het zout, de peper en den mosterd goed door elkaar (liefst met behulp van een eierklopper, een z.g. 'garde'); klop er den azijn door en voeg er dan, steeds flink kloppende, met een uiterst dun straaltje de olie langzamerhand bij, tot binnen korten tijd de saus dik, glad en glanzend is geworden.
Voeg, wanneer het mengsel te dik zou worden, een paar druppels azijn toe. Maak de saus af met het theelepeltje Maggi's aroma.

Voor citroen-mayonnaise vervangt men den azijn door een gelijke hoeveelheid citroensap.


Yoghurt con amore

Een heerlijk toetje voor de kids uit het boekje "Culinaire capriolen met Droste Cacao".
Voor 2 kinderen snijdt u 1 banaan in fijne stukjes (houd 4 plakjes achter).
Strooi op deze bananensnippers ½ eetlepel Droste cacao, vermengd met 2 volle eetlepels witte basterdsuiker. Roer alles door elkaar met 1 eetlepel room en meng er dan nog de inhoud van 1 of 2 flesjes bulgaarse yoghurt doorheen (de hoeveelheid yoghurt hangt af van de maag van het kind). Verdeel deze massa over 2 glazen. Op elk glas legt u 2 achtergehouden plakjes banaan neer, waarop u een klein beetje cacao met veel suiker strooit.


Laktassen

Laktassen worden weer mooi, wanneer men met een doorgesneden ui over het lak wrijft!


Tip van Blue Band uit de jaren '50

'Al wie vis kookt, bakt of stooft, leer dit even uit uw hoofd;
in het water, op de wal, vis wil zwemmen, overal.
Zorg dat vis-lief zwemmen kan op uw bord en in de pan!'

Wie vis kookt, moet zorgen voor ruim kokend water (en ca. 15 gr. of een opgehoopte lepel zout per liter water); doe er een scheutje azijn bij als de vis wat slap is, een ui en wat peterselie als de vis zelf 'n wat flauwe smaak heeft. Hetzelfde geldt voor het stoven van vis. Wie vis bakt moet dat doen in ruim en zeer heet vet.
Kook, bak of stoof vis nooit langer dan strikt noodzakelijk is. Van te lang verhitten lijden kleur en smaak.


Aardappelcroquetten

500 Gram koude gekookte aardappelen; 60 gram boter of margarine; 2 eieren; zout; nootmuskaat; eiwit; paneermeel.

De aardappelen fijn maken, goed vermengen met de eierdooiers, de gesmolten boter, een weinig zout en nootmuskaat en ten slotte het stijfgeklopte eiwit. Van deze massa croquetten vormen, ze in eiwit en paneermeel wikkelen en in heet frituurvet bakken. Peterseliesaus er bij geven.
Voor het vormen van de croquetten is de Millecroquettes een zeer handig apparaat! U kunt deze vinden in de winkelgroep 'keukengerei'.


Herfst Filosoof, Jachtschotel (1951)

400 Gram vleesresten (rund); 4 à 5 dl. water en bruin van jus; 50 gram boter of vet van jus; 1 grote ui; laurierblad; peperkorrel; kruidnagel; 800 gram koude gekookte aardappelen; 4 dl. melk; zout; paneermeel; boter.

De fijn gesneden ui lichtbruin fruiten in boter of vet, het vlees even meefruiten en de kruiden en bouillon toevoegen en een half uur laten stoven; zonodig zout toevoegen.
Van de aardappelen en melk purée maken. Het vleesmengsel laag om laag met de purée in een vuurvatse schotel leggen, waarbij de bovenste laag uit purée moet bestaan. Deze bedekken met paneermeel en stukjes boter en de schotel in de oven (veel bovenwarmte!) vlug bruin laten worden.


Paaseieren (recept uit 1951)

6 Eieren; 30 gr. gesmolten boter; eiwit; paneermeel.

De eieren 3 min. laten koken, overspoelen met koud water en voorzichtig pellen. De gepelde eieren eerst in gesmolten boter schudden, vervolgens in paneermeel, eiwit en nogmaals paneermeel en ze in heet frituurvet vlug bruin bakken. De eieren opdienen op een schotel, met vingerdoekje belegd, en garneren met gefruite peterselie of gele slablaadjes.


Lammetjespap

1 Liter melk; 50 gr. bloem; 40 gr. suiker; (dun citroenschilletje).

De bloem met ca. 2 dl. van de koude melk aanmaken, de rest van de melk (met het citroenschilletje) aan de kook brengen en er dan, onder voortdurend roeren, het papje doormengen en het geheel al roerend ca. 3 à 5 min. laten doorkoken. Indien dit gebruikt is, het citroenschilletje er uit nemen, de suiker er door mengen of er later op het bord over strooien.


Marsepein

100 gr. gekookte, gepelde amandelen; 300 gr. poedersuiker; ½ eiwit of wat water.

De amandelen zeer fijn malen, de poedersuiker zeven en samen nog eens doormalen, nadat het eiwit of het water er door geroerd is. De marsepein een nacht laten staan. Er kunnen veel figuren van gevormd worden. Uitgerold tot een dunne laag, kan het ook gebruikt worden voor het bekleden van taarten en gebakjes.

Zilver poetsen?

Kook uw zilver even op in een emaille afwasbak met SODA en een klein stukje aluminium (b.v. een paar doppen van melkflessen) en uw zilver is weer als nieuw!

Amandelpers

Amandelpers wordt gebruikt voor bijvoorbeeld gevulde koeken, boterletter en kerststol.

150 gr. amandelen; 150 gr. suiker; 1 ei; 1 lepel water; geraspte schil van 1 citroen.

De amandelen even opkoken, pellen, wassen, drogen en malen. De gemalen amandelen vermengen met de suiker, het ei, water en geraspte citroenschil. Ter voorkoming van het uitlopen van de amandelpers tijdens het bakken in de koeken of boterletter etc. moet het enige tijd van tevoren worden gemaakt. Liefst enige dagen of een week en afgedekt in de koelkast bewaren.

Kruidtaart

125 gr. bloem; 125 gr. boter; 125 gr. bruine suiker; 3 eieren; wat zout; 1 theelepel bakpoeder; 125 gr. rozijnen; 125 gr. krenten; 1 eetlepel kaneel; ½ eetlepel kruidnagelpoeder; ½ eetlepel nootmuskaat

De boter met de bruine suiker romig roeren. De eieren er stuk voor stuk doormengen. Vervolgens de gezeefde bloem met bakpoeder, de gewassen en gedroogde krenten en rozijnen, de specerijen en het zout toevoegen en alles goed doorroeren. Het beslag overdoen in een beboterde springvorm en de taart in een matig warme oven bakken (1½ uur).

TOEN, MAAR OOK NU...

In de jaren 50 hield men graag een picknick in het bos en zelfs langs de kant van de weg. Op menig waarschuwingsbord stond de oproep te lezen "Laat niet tot dank voor het aangenaam verpozen, de eigenaar van het bos de schillen en de dozen!" De eigenaar kon anders zijn bos of park wel eens voor het publiek sluiten.

bergen op zoom

info@vandittumendattum.nl